KELA:n tiedote

Vielä kertauksena

Pienituloisten perheiden opiskelijoille ryhdytään maksamaan opintorahan oppimateriaalilisää / Studerande i familjer med låga inkomster börjar få läromaterialstillägg till studiepenningen / Supplementary allowance for

Tiedote. Julkaistu: 16.05.2019, 14:34
Kela

Pienituloisten perheiden opiskelijoille ryhdytään maksamaan opintorahan oppimateriaalilisää

Toisen asteen opintojen opintotukeen tulee parannuksia 1.8.2019. Uutta oppimateriaalilisää voi saada myös alle 17-vuotias opiskelija.

Opintotuki muuttuu elokuussa 2019 seuraavasti:

Oppimateriaalilisää voi saada elokuusta 2019 alkaen

Elokuusta 2019 alkaen ammatillista tai lukiokoulutusta opiskeleva nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos vanhempien tulot ovat enintään 41 100 e vuodessa. Oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk.

Oppimateriaalilisää voi saada vanhempansa luona asuva alle 20-vuotias ja muualla asuva alle 18-vuotias. Myös alle 17-vuotias opiskelija voi saada oppimateriaalilisää, vaikka hän ei voi saada muuta opintorahaa.

Oppimateriaalilisä myönnetään ilman hakemusta niille opiskelijoille, jotka jo saavat opintotukea. Jos et vielä saa opintotukea, mutta olisit oikeutettu oppimateriaalilisään, hae opintotukea verkossa tai opintotuen hakemuslomakkeella OT 1.

Vanhempien tulot eivät jatkossa pienennä itsenäisesti asuvan opintotukea 

Elokuusta 2019 alkaen vanhempien tulot eivät enää vaikuta alle 18-vuotiaalle myönnettävään opintorahan perusmäärään tai opintotuen asumislisään, jos opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona.

Vanhempien tulot vaikuttavat elokuun jälkeenkin opintorahan oppimateriaalilisään, opintorahan vähävaraisuuskorotukseen ja joissain tilanteissa opintolainan valtiontakauksen myöntämiseen.

Muualla kuin vanhempansa luona asuva 17-vuotias, jonka vanhempien tulot estävät nyt opintorahan saamisen, voi saada opintotukea elokuusta 2019 alkaen. Opintotukea pitää hakea verkossa tai hakemuslomakkeella OT 1. Kela tarkistaa tukea jo saavien opintotuet automaattisesti.

Lukio-opintoihin saa opintotukea 10 kuukaudelta lukuvuodessa

Elokuusta 2019 alkaen muuttuu myös lukio-opintojen lukuvuosittainen opintotukiaika. Lukiolainen voi saada opintotukea lukuvuoden 10 kuukaudelta elokuun alusta toukokuun loppuun. Kela pidentää opintotukea saavien lukiolaisten tukiajat ilman uutta hakemusta.

Lisätietoja asiakkaille:
Verkossa: www.kela.fi/opintotuki
Näin haet opintotukea: https://www.kela.fi/opintotuki-nain-haet
Opintotuen laskurit: https://www.kela.fi/laskurit#opiskelij-1
Kysy verkossa: kysykelasta.kela.fi
Puhelimessa: Kelan Opiskelijan tuet -palvelunumero, puh. 020 692 209, ma–pe klo 9–16
Opintotuki Facebookissa
Kela Instagramissa: https://www.instagram.com/kela_fpa/?hl=fi