KELAn opintomateriaalilisä 1.8.2019

Muitakin muutoksia opiskelijaetuuksiin

Opintotukeen 1.8.2019 tulevat muutokset: oppimateriaalilisä, vanhempien tulojen vaikutuksen poistaminen alle 18-vuotiailta muualla kuin vanhempansa luona asuvilta sekä lukio-opintojen lukuvuosittainen opintotukiaika.

Elokuusta alkaen pienituloisten perheiden ammatillista tai lukiokoulutusta suorittavat opiskelijat voivat saada opintorahan oppimateriaalilisää 46,80 e/kk. Oppimateriaalilisään ovat oikeutettuja vanhempansa luona asuvat alle 20-vuotiaat ja itsenäisesti asuvat alle 18-vuotiaat, joiden vanhempien vuositulot ovat enintään 41 100 euroa (myös opintorahan vähävaraisuuskorotuksen raja). Oppimateriaalilisän voivat saada myös alle 17-vuotiaat lapsilisää saavat opiskelijat. Kela myöntää oppimateriaalilisän automaattisesti opintotukea saaville opiskelijoille. Opiskelijan tulee kuitenkin hakea tukea, jos hän ei ole tällä hetkellä opintotuen saaja (esim. lapsilisää saava opiskelija). Oppimateriaalilisä on osa opintorahaa, joten sitä haetaan normaalisti opintotukihakemuksella. Hakemus kannattaa tehdä kesän 2019 aikana.

Elokuusta 2019 alkaen vanhempien tulot eivät enää vaikuta alle 18-vuotiaalle myönnettävään opintorahan perusmäärään tai asumislisään, jos opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona.

Vanhempien tulot vaikuttavat elokuun jälkeenkin: 

  opintorahan oppimateriaalilisään (opiskelija voi saada oppimateriaalilisää 46,80 e/kk)

  opintorahan vähävaraisuuskorotukseen (opintoraha voi olla 38,66 – 97,67 e/kk) ja

  joissain tilanteissa myös opintolainan valtiontakauksen myöntämiseen.

Muualla kuin vanhempansa luona asuva 17-vuotias, jonka vanhempien tulot estävät nyt opintorahan saamisen, voi saada opintotukea elokuusta 2019 alkaen. Opiskelijan tulee hakea opintotukea ja hakemus kannattaa tehdä keväällä tai kesällä 2019.

Elokuusta 2019 alkaen muuttuu lukio-opintojen lukuvuosittainen opintotukiaika. Lukiolainen voi saada opintotukea 10 kuukaudelta lukuvuodessa, elokuun alusta toukokuun loppuun. Kela pidentää opintotukea saavien lukiolaisten tukiajat ilman hakemusta.

Opintorahan ennakonpidätys muuttui

Tammikuusta 2019 alkaen opintorahasta ei ole enää automaattisesti vähennetty ennakonpidätystä. Opiskelijoiden tulee huomioida tämä muiden tulojen ennakonpidätyksessä.

Jos opiskelija on jo aiemmin toimittanut Kelaan muutosverokortin opintorahaan vuodelle 2018, tammikuun ennakonpidätys on vielä tehty sen mukaan ja ennakonpidätys poistuu vasta helmikuusta alkaen. Jos opiskelijalla on muita tuloja, opintoraha tulee huomioida muiden tulojen ennakonpidätyksessä.

Opiskelijan kannattaa tilata uusi verokortti palkkatuloja varten, jos tulojen yhteismäärä (opintoraha ja palkka) ylittää verokortin tulorajan. Verokortin voi tilata Verohallinnon OmaVero-verkkopalvelusta.

Jos opiskelija haluaa, että opintorahasta edelleen vähennetään ennakonpidätys, hän voi ilmoittaa haluamansa ennakonpidätysprosentin Kelaan. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi lähettämällä viestin Kelan asiointipalvelussa. Viestin aiheeksi tulee valita Opiskelijan tuet ja Opintotuki.