KELAN tiedote

Koulumatkatukeen oikeutettu opiskelija

Voit ostaa koulumatkojasi varten Matkahuollosta Kelan tukeman bussilipun. Tarvitset ostamista varten ostotodistuksen oppilaitoksestasi. Ostotodistuksen saat täyttämällä Kelan lomakkeen Koulumatkatukihakemus (KM 1) ja jättämällä sen oppilaitokseesi.

Bussilippu maksaa sinulle 43 € kuukaudessa ja se ladataan Kelan koulumatkatukikortille. Ensimmäisellä ostokerralla matkakortista peritään lisäksi 6,5 euron korttimaksu.

Oppilalitoksesta saamassasi ostotodistuksessa on kerrottu, kuinka monta kertaa ja mihin päivään asti voit ostaa lippuja. Kuluvana lukuvuonna 2019-2020 ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijolle viimeinen lipunostopäivä on 17.5.2020 ja abeilla 24.1.2020. Ostoajan päättymisen jälkeen bussilippuja ei voi enää ostaa, vaikka ostokertoja olisi.

Koulumatkatukikortti ja siihen ladattu bussilippu on tarkoitettu vain koulumatukeen oikeutetuille opiskelijoille. Älä luovuta korttiasi toisen käyttöön.

Jos olet ostanut matkalipun kuukaudeksi ilman ostotodistusta, voit hakea tukea jälkikäteen. Kela maksaa ilman ostotodistusta hankittuihin lippuihin tukea enintään hakukuukaudelta ja sitä edeltävältä kuukaudelta. Ilman ostotodistusta ostettu lippu korvataan halvimman kuukausilipun hinnan perusteella. Hinnan tulee kuitenkin ylittää 54 euroa, jotta se oikeuttaa koulumatkatukeen.

Jos muutat, valmistut, keskeytät opinnot, vaihdat oppilaitosta tai opiskeluolosuhteesi muuten muuttuvat, täytä uusi koulumatkatukihakemus. Tällöin et voi käyttää koulumatkatukikorttia, ennen kuin Kela on tarkistanut oikeutesi koulumatkatukeen.

Jos koulumatkasi on muuttunut, saat oppilaitoksesta uuden ostotodistuksen. Tämän jälkeen voit ostaa Matkahuollosta ostotodistusta vastaan uuden bussilipun.

Bussilippu voidaan vaihtaa, jos haluat siirtyä lipputyypistä toiseen. Vaihdosta peritään 6 euron palvelumaksu.

Vaihdon yhteydessä matkakortilta vähennetään 1 ostokerta ja peritään omavastuuosuus 43 euroa.

Vaihdettavalle lipulle jääviä matkoja tai päiviä ei hyvitetä. Bussilippu voidaan lunastaa takaisin, jos sitä ei ole käytetty ollenkaan tai jos matkakortti ei toimi teknisesti ja ostat uuden lipun tilalle. Muissa tapauksissa lippua ei lunasteta takaisin.

Voit saada koulumatkatukea esimerkiksi oman auton käytön perusteella, jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta. Koulumatkatuen määrä riippuu tällöin matkan pituudesta. Tukea maksetaan 10-100 kilometrin pituisesta yhdensuuntaisesta matkasta.  Koulumatkatuen määrässä huomioidaan aina meno- ja paluumatka. Itse järjestetyn kulkutavan perusteella voi saada koulumatkatukea myös muissa poikkeuksellisissa tilanteissa

Hyvää opiskeluvuotta!

www.kela.fi/koulumatkatuki

Palvelunumero opiskelijoille 020 692 209